Rafine
ürünlerden uzak kalarak sağlıklı ve besleyici lezzetler yaratma
çalışmalarımın yeni başladığı dönemde Mutfak Sanatları Akademisi'nde
şekersiz ürünlerin hazırlandığı bir çalışmaya katıldım. Orada
hazırladığımız tatlardan şekersiz cheesecake tarifi üzerinde zaman
içerisinde çalışmalar ve değişiklikler yaparak rafine unsuz ve şekersiz
mermer cheesecake olarak uyarladım. Hafif lezzeti ile deneyenlerin tam not verdiği mermer cheesecake, vanilya ve kakaonun enfes lezzetlerinin bir arada hem göze hem de damağa hitap ettiği çok hoş bir lezzet. Rafine
ürünler kullanmadan doğal malzemeler kullanarak hazırlanan mermer
cheesecake küçük tatlı kaçamakları yapmak isteyenler için sağlıklı ve
bir o kadar da lezzetli bir tat oldu.
Malzeme Listesi
Tabanı için;
2/3 su bardağı toz badem
1 su bardağı yulaf ezmesi
1/3 su bardağı hindistan cevizi unu
2 yemek kaşığı bal
60 gr. küp şekilde kesilmiş soğuk tereyağı
Dolgu için;
5-6 adet çekirdeği çıkarılmış büyük hurma
400 gr. labne peynir (oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı bal
1/3 su bardağı mısır nişastası
2 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı vanilya özü
1 tatlı kaşığı kakao
- Öncelikle dolgu malzemesi için labne peyniri bir süzgece koyun ve fazla suyunun süzülmesi için bir süre bekleyin.
- Aynı zamanda hurmaları küçük şekilde kesin ve üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyerek yumuşamaya bırakın.
- Diğer tarafta cheesecake tabanı için tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun ve çekin.
- 18 cm. çapında kelepçeli pasta kalıbının tabanına aynı ölçüde kesilmiş yağlı kağıt keserek koyun.
- Hazırladığınız taban harcını yağlı kağıt serili pasta kalıbı içine yayın ve hafifçe bastırarak sıkıştırın. Cheesecake tabanını dolgu harcını hazırlarken buzdolabında bekletin.
- Sıcak su içerisinde en az 15-20 dakika beklettiğiniz hurmaları parçalayıcıya koyun. Üzerine 2-3 yemek kaşığı beklettiğiniz sıcak sudan ilave edin ve püre haline gelene kadar çekin.
- Daha sonra hurma püresi, suyu süzülmüş labne peynir ve balı hızlı bir şekilde bir dakika kadar çırpın.
- Ardından vanilya özü ve nişasta ekleyerek bir dakika daha çırpın.
- En son orta hızda çırpmaya devam ederken yumurtaları teker teker ilave edin.
- Hazırladığınız harçtan 1/3 su bardağı kadar ayırarak kalanını buzdolabından çıkardığınız taban harcı üzerine dökün.
- Ayırdığınız harç içine kakao ilave edip karıştırın ve taban üzerine koyduğunuz dolgu harcı üzerine tatlı kaşığı yardımı ile rastgele yerlere aralıklı şekilde koyun. Bir tatlı bıçağı yardımı ile iki harcı birbiri içine geçirerek desen yapın.
- Kalıbı önceden ısıtılmış 140 derece fansız fırında yaklaşık 50-60 dakika pişirin. Cheesecake pişerken fırın kapağını açmayın.
- Cheesecake kenarları pişip orta kısmı hafif yumuşak kalıcak hale geldiğinde fırını kapatın.
- Cheesecake piştikten sonra fırın kapağını aralık bırakıp en az bir saat fırında ılımaya bırakın.
- Daha sonra dışarıya alıp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyip ardından soğuması için buzdolabına koyun. Tercihen bir gece buzdolabında bekletip daha sonra servis yapın.
Galiba bu gördüğüm en mükemmel sekersiz cheesecake tarifi. Teşekkürler
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için ben de çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilDün yazdığım gibi denedim ve şeker tüketen arkadaşlarım bile bayıldı diyebilirim. Gerçekten de en iyi şekersiz cheesecake tarifi diyebilirim. Dolguda karbonat olmamasının bir sebebi var mı? Bir dahakine sanırım aynı tarifi karbonatla deneyeceğim
YanıtlaSilEllerinize sağlık...Afiyet olsun:) Cheesecake dolgularında karbonat veya kabartma tozu kullanılmıyor.
Sil