Sevilen kuruyemişlerden biri olan yer fıstığı, baklagiller familyasından gelen bir besindir. İçeriğinde %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, E vitamini, B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bulunan yer fıstığı güçlü bir enerji kaynağıdır. Çeşitli kaynaklarda yer fıstığının başlıca yararları arasında kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp
sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi belirtilmektedir. Uzmanlar sabah kahvaltılarında tüketilen yer fıstığının kan şekerini dengelediği ve tokluk hissi yarattığını söyleyerek kilo vermeye yardımcı besin olarak değerlendirmektedir.
Yer fıstığı ile son derece pratik bir o kadar da lezzetli kurabiyeler hazırladım. Şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak dut kurusu kullandığım kurabiyeler tarçın ve muskatın enfes aromaları ile bir kat daha lezzetlendi. Fıstıklı ve dutlu kurabiyeler özellikle zihinsel ve bedensel enerjiye ihtiyaç duyulan dönemler için sağlıklı, besleyici ve doğal bir takviye.
Malzeme Listesi
1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
1/2 su bardağı dut kurusu
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı bal
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1/3 çay kaşığı muskat rendesi
2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi unu
- Öncelikle dut kurusunu parçalayıcı yardımı ile toz haline getirin.
- Ardından parçalayıcıya yer fıstıklarını koyup dutlarla beraber çekin.
- Fıstıklar parçalanınca kalan tüm malzemeyi ilave edin ve çekin.
- Elinize aldığınızda birbirine yapışan bir harç elde edin. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvalayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Tepsiye koyduğunuz hamurların üstüne bıçakla çizik yapın. Bu esnada hamuruda hafif bastırıp düzlemiş olacaksınız.
- Tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirin.
- Kurabiyeleri fırından alıp tepsi içinde soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder