ÇİKOLATALI PASTA (RAFİNE UNSUZ VE ŞEKERSİZ)

Çikolatalı Pasta (Rafine Unsuz ve Şekersiz)
Son dönemde farklı kaynaklardan yapılan açıklamalar, araştırmalar ve uyarılarla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenme bilincinin artarak yerleşmeye başladığı gözlemleniyor. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam ve gelecek için koruyucu ve katkı maddesi içeren gıdaları tüketmeyerek, doğal ürünlerle beslenmenin önemi her fırsatta vurguluyor. Ben de yaptığım çalışmalar ve paylaştığım tariflerle hazır gıdalardan ve rafine ürünlerden uzak kalarak sağlıklı beslenmeye katkıda bulunmaya çalışıyorum. 
Bir süredir özellikle doğum günü ve özel günlerde yapılan kutlamalar için hem göze hem de damağa hitap edebilen pasta konusunda çalışmalar yapıyorum. Bu konuda bana oldukça yoğun talep gelmişti. Ben de rafine ürün kullanmadan, yoğun miktarda yağ içermeyen son derece lezzetli bir pasta hazırladım. Hem büyükler hem de küçükler tarafından çok beğenilen çikolatalı pasta özel günler için tercih edebileceğiniz hafif ve lezzetli pastalar arasında yerini aldı.

Malzeme Listesi
Kek için; 
80 gr. (4 büyük boy) hurma
4 adet orta boy yumurta
1/3 su bardağı yoğurt
1/3 su bardağı bal
100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı kakao
1 su bardağı toz badem
1/2 su bardağı hindistan cevizi unu
1 adet portakalın kabuğunun rendesi
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Krema için;
2 su bardağı çiğ kaju (bir gece önceden suda bekletilmiş)
80 gr. (4 büyük boy) hurma
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı kakao
3-4 yemek kaşığı bal
Kekleri ıslatmak için;
Yarım nescafe fincanı hazırlanmış granül kahve
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 tatlı kaşığı bal
Arası için;
1/2 su bardağı damla çikolata
Üzeri için;
Rendelenmiş sütlü çikolata


  • Öncelikle pasta keki için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük şekilde doğrayın. 
  • Kesilmiş hurmaları küçük bir sos kabına alın ve üstünü örtecek kadar sıcak su koyarak en az 15 dakika yumuşayana kadar bekleyin.
  • Hurmalar yumuşayınca suyunu bir kaba süzün. Hurmaları parçalayıcıya koyun ve püre haline getirin. Bu aşamada robotta kolay çekebilmek için ayırdığınız hurma suyundan 1-2 yemek kaşığı ilave edebilirsiniz.
  • Diğer tarafta tereyağını bir dakika kadar çırpın. 
  • Ardından bal ilave ederek bir dakika daha çırpın.
  • Daha sonra yumurtaları tek tek ilave ederek çırpmaya devam edin.
  • En son aşamada sıra ile vanilya özü, portakal kabuğu rendesi, hurma püresi ve yoğurt ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın.
  • Çırptığınız sıvı karışıma önce kakao ekleyerek kısa bir süre çırpın.
  • Ardından toz badem, hindistan cevizi unu ve kabartma tozu ilave ederek tüm malzeme homojen bir karışım olana kadar karıştırın.
  • 2 adet 20 cm. çapında kek kalıbının tabanına aynı ölçüde kesilmiş yağlı kağıt kesip yerleştirin. Kek kalıplarının tabanını ve kenarlarını yağlayın.
  • Hazırladığınız harcı iki kek kalıbına eşit şekilde paylaştırın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
  • Kürdan testi ile kekleri kontrol edin ve pişen kekleri fırından alıp soğumaya bırakın.
  • Keklerin kabarmayacağını belirtmekte fayda var. Ayrıca kekleri bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün kullanabilirsiniz.
  • Krema için pasta kekinde yapılan şekilde hurmaları püre haline getirin.
  • Bir gece önceden suda beklettiğiniz kajuların suyunu süzün ve iki kere daha yıkayın.
  • Süzdüğünüz kajuları parçalayıcıya koyarak çekin. Bu aşamada parçalayıcıyı aralıklı olarak çalıştırarak kenarlarda kalan parçaları spatula ile toparlamak faydalı olabilir.
  • Kajular pürüzsüz hale gelince kalan tüm malzemeyi de ekleyerek tekrar robotu çalıştırın.
  • Tüm malzeme homojen bir şekilde karışınca hazırladığınız kremayı ayrı bir kaba alın ve buzdolabında en az bir saat bekletin. Arzu ederseniz kremayı bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
  • Krema buzdolabında beklerken kekleri ıslatmak için yarım fincan granül kahve hazırlayın. Kahve ılıyınca içine bal ve vanilya özütü ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın.
  • Her iki pasta kekininde bir tarafını kahve ile eşit şekilde soslayın.
  • Sosladığınız bir keki ıslak kısmı üstte kalacak şekilde servis tabağına alın. 
  • Hazırladığınız kremanın yarısını kek üzerine koyun ve düzleyin. Bu aşamada kelepçeli kalıbınız varsa kekin etrafına tekrar kelepçeli kalıp yerleştirip kremayı o şekilde koyarsanız rahat çalışabilirsiniz.
  • Ara kremanın üzerine damla çikolatayı eşit şekilde serpiştirin.
  • Kremanın üzerine ikinci keki ıslak kısmı alta bakacak şekilde koyun.
  • Kalan kremayı pastanın üzerine koyarak düzleyin.
  • Kelepçeli kalıpla çalıştıysanız kalıbı çıkarak pastanın kenarlarını düzeltin.
  • En son aşamada pastanın üzerine rendelenmiş çikolata serpiştirin.


2 comments :

  1. Merhaba, bu tarifi 20 cm yerine 26 cm çaplı kek kalıbı ile uygulamak istenince ölçüyü 1,5 katı artırmak yeterli gelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 2 katı ölçü ile uygulamak daha iyi olabilir düşüncesindeyim.

      Sil

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT