Yazın kendisini iyice hissettirmeye başladığı son günlerde mevsim meyveleri ile hazırlanan lezzetler yoğun olarak tercih ediliyor. En çok sevilen meyvelerden biri olduğunu düşündüğüm çilek de hem hoş görüntüsü hem de hafif lezzeti ile kullanıldığı yerlere çok yakışıyor. Yüksek oranda C vitamini içeriği olan çileğin aynı zamanda içerdiği antioksidanlar sebebi ile kanserle savaşta önemli rolü olduğu bilinmektedir. Ayrıca kalp ve damar sağlığını korumadaki etkisi ile kolesterol seviyesini ve kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması çileğin belirtilen diğer faydaları arasında yer almaktadır. Yoğun oranda su ve lif içeriği ile düşük kalorili bir besin olan çilek, diyetlerde tercih edilen bir mevsim meyvesidir. Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Sağlık açısından daha pek çok yararları olan çileği kullanarak hazırladığım turtada meyvenin lezzetini yoğun şekilde hissettirmek istedim ve çileğin tadının yeterli olduğunu düşünerek rafine şeker kullanmayı tercih etmedim. Bal ile lezzet kattığım çilekli turtayı daha yoğun oranda lif içeriği olan tam buğday unu ile hazırladım. Hafif tatlardan hoşlananların beğenisini kazanan şekersiz çilekli turta yanında bir top dondurma ile servis yapıldığında güzel bir tatlı kaçamağı oluyor.
Malzeme Listesi
Turta tabanı için;
2 su bardağı organik tam buğday unu
1 adet yumurta
150 gr. soğuk tereyağı
1/4 su bardağı bal
3 yemek kaşığı soğuk su
Kreması için;
500 ml. yağsız süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı organik un
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya özü
4 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzeri için;
500-600 gr. çilek
- Öncelikte turta tabanı hazırlamak için unun içine yumurta, küp doğranmış soğuk tereyağı, bal ve soğuk su ekleyerek tüm malzemeyi hızlı bir şekilde yoğurun. Kullandığınız su ve tereyağının mutlaka buzdolabından çıkmış olmasına dikkat edin. Ayrıca turta hamuru hazırlarken çok fazla yoğurduğunuz takdirde elinizin veya ortamın ısısı ile istenilen kıvamı tutturmakta sorun yaşayabilirsiniz.
- Hazırladığınız turta hamurunu bir poşete koyun ve buzdolabında en az bir saat bekletin.
- Soğuyan hamuru dolaptan çıkarın ve turta kalıbı ölçüsünde açın. Bu işlemi yaparken hamuru iki yağlı kağıt arasında açabilirsiniz.
- Açtığınız hamuru kalıba yerleştirin ve kenarlarını düzeltin. Hamurun yumuşak yapısı elinizle kolay şekil vermenizi sağlar.
- Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerine çatal batırarak birkaç yerine delikler yapın.
- Hazırladığınız hamuru önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika hafifçe kızarana kadar pişirin.
- Pişen turta tabanını fırından alın ve soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta kreması için süt, mısır nişastası, un ve yumurta sarısını bir tencereye koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
- Krema kaynayınca vanilya özü ve tereyağı ilave edip ocaktan alın.
- Ara ara karıştırarak kremayı soğutun.
- Krema ılıyınca 4-5 yemek kaşığı bal ilave edin ve çırpıcı ile 2 dakika kadar çırpın.
- Çırptığınız kremayı iyice soğuyan turta tabanı üzerine dökün ve kaşıkla düzeltin.
- Yıkanmış ve sapları temizlenmiş çilekleri ikiye kesin ve turtanın üzerini süsleyin.
0 comments :
Yorum Gönder