Hafta sonu kahvaltı sofralarını renklendirecek güzel bir alternatif olarak şekersiz muzlu pankek hazırladım. Muzun hoş aroması ile lezzetlenen pankekleri hazırlarken en eski antik buğday
türlerinden ingilizce spelt, almanca dinkel olarak bilenen kavuzlu buğday unu tercih ettim. Kavuzlu buğdayının düşük verimliliği ve sert
yapısının işlenmedeki zorluğu nedeni ile zaman içerisinde üretimi
azalmıştır. Ülkemizde uzun yıllar ihmal edilen kavuzlu buğdayının son
dönemde özellikle Konya bölgesinde tekrar ekimine başlanması oldukça
sevindirici. Kavuzlu buğdayı diğer buğday türlerine göre yaklaşık %25
oranında daha fazla protein ve vitamin, daha az gluten içermektedir. Tam
buğday ununa çok benzettiğim kavuzlu buğday ununun performansından son derece memnun kaldım.
Malzeme Listesi
1 adet orta boy olgun muz
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı kavuzlu buğdayı unu (tam buğday/ kepekli)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Öncelikle muzu ezin. Yumurta, süt ve zeytinyağı ile homojen hale gelen kadar çırpın.
- Ardından un, tuz, kabartma tozu ve karbonat ekleyerek tüm malzemeyi iyice karıştırın.
- Yağsız bir tavayı ocakta ısıtın. Harçtan iki yemek kaşığı koyarak pankekleri arkalı önlü pişirin.
- Pişen pankekleri arzunuza göre meyve, bal, reçel veya tarçın serperek servis yapabilirsiniz.
0 comments :
Yorum Gönder