Evde ekmek yapma fikri uzun zamandır hoşuma gidiyordu. Hatta bunun için zaman zaman ekmek makinelerini incelediğim bile oluyor. Evde ekmek makinesi olmadan da kolaylıkla yumuşacık ekmekler yapabilirsiniz. Ekmeğin mayalanma aşamaları biraz zaman aldığı için kendinizi ona göre programlamanız yeterli. Ekmek tarifini önce tam buğday unu daha sonra çavdar unu ile denedim. İkisi de çok başarılı oldu. Ekmeğinizi hangi tür un tüketmeyi seviyorsanız o şekilde hazırlayıp üstünü zevkinize göre çekirdek, yulaf, susam, haşhaş ile zenginleştirebilirsiniz.
Malzeme Listesi
1 çay bardağı ılık süt
2 su bardağı ılık su
1/2 paket instant maya
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 çay bardağı zeytinyağı
4-5 su bardağı istediğiniz tür un (Benim tercihim Tam Buğday veya Çavdar unu oldu.)
4-5 su bardağı istediğiniz tür un (Benim tercihim Tam Buğday veya Çavdar unu oldu.)
- 2 su bardağı un ile birlikte diğer tüm malzemeleri yoğurma kabında bir araya getirin.
- Kalan unu yavaş yavaş ilave ederek elinize yapışmayan ve kaptan rahatça toparlayabildiğiniz bir hamur yapın. Elde ettiğiniz hamuru 10 dakika kadar yoğurun.
- Daha sonra yoğurduğunuz hamurun üstünü bir bezle örtün ve sıcak bir yerde 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru en az 10 dakika daha yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamuru en az iki parça olmak üzere istediğiniz kadar parçalara ayırın ve unladığınız tepsiye şekil vererek yerleştirin. İsterseniz bıçak ile hamurların üzerine çizgi yapabilir veya yulaf ezmesi, çekirdek, haşhaş, susam serpebilirsiniz.
- Bu aşamada hazırladığınız hamurları tekrar mayalanması için 1-2 saat daha bekletmeniz gerekiyor. Eğer bu kadar zamanınız yoksa tepsinizi önceden ısıtılmış 50 derece fırında 30 dakika bekleterek mayalanma işlemini bu şekilde yapabilirsiniz.
- İyice kabaran ekmeklerinizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-40 dakika pişirin.
- Pişen ekmekleri ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder