ÇİLEKLİ KIRINTI TURTA

Hoş lezzeti ve canlı rengi ile çilek son dönemde severek kullandığım meyveler arasında geliyor.  Markette mevsimin son çileklerini gördüğümde dayanamayıp son bir çilekli lezzet yapmayı düşündüm. Önceki haftalarda hazırladığım bal kabaklı kırıntı turta oldukça beğenilmişti. Bu sefer hazırladığım çilek püresi ile çilekli kırıntı turta yapmaya karar verdim. Uzun zamandan beri denemek istediğim akçaağaç şurubunu (maple syrup) çilekli kırıntı turtada kullanma fırsatı yakaladım. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yoğun olarak kullanılan akçaağaç şurubu, akçaağaçtan elde edilen tatlı bir şurup. Yurt dışında waffle ve pankek üzerine dökülerek kullanıldığı gibi kek ve kurabiye yapımında da doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Hoş lezzeti ile balın alternatifi olarak düşünülebilen akçaağaç şurubu artık ülkemizde büyük marketlerde rahatlıkla bulunabiliyor. Turtayı hazırlarken yulaf ezmesini biraz öğüterek taneli ve hafif sert yapısını azaltıp yoğun oranda kullanmayı tercih ettim. File badem ve tereyağı katarak lezzeti zenginleştirdiğim çilekli kırıntı turtada güzel bir tat ortaya çıktı. Çilek lezzetinin hoş bir şekilde hissedildiği çilekli kırıntı turta, yaz günlerinde taze hazırlanmış limonata ile keyifle tadabileceğiniz hafif bir tat oluyor.

Malzeme Listesi
Çilek püresi için;
250-300 gr. çilek
3-4 yemek kaşığı kahverengi şeker
2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Tart hamuru için;
2,5 su bardağı yulaf ezmesi
150 gr. soğuk tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı file badem
1/4 su bardağı akçaağaç şurubu (veya bal)
1 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tarçın

  • Öncelikle çilek püresini hazırlamak için yıkanmış ve ayıklanmış çilekleri ikiye bölerek küçük tencereye koyun. Tencereye kahverengi şeker ve su koyup arada karıştırarak yaklaşık 15 dakika yumuşayana kadar pişirin. 
  • Bu sırada mısır nişastasını az miktar su ile karıştırarak açın ve pişen çileklere ekleyerek kısa bir süre koyulaşana kadar pişirin. 
  • Çilekler kıvam alınca ocaktan alın ve parçalayıcı yardımı ile püre haline getirin.
  • Hazırladığınız çilek püresini soğumaya bırakın. Pratik olması için çilek püresini birkaç gün önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  • Diğer tarafta turta hamuru için öncelikle yulaf ezmesini bir parçalayıcı yardımı ile çok kısa bir süre öğütün. İyice un haline getirmeden taneli yapısını koruyun.
  • Ardından turta hamuru için gerekli tüm malzemeyi ekleyerek hızlı bir şekilde yoğurun.
  • Hamurun üçte birini poşete sararak derin dondurucuya kaldırın ve yarım saat bekletin.
  • Kalan hamuru yağlanmış 20x20 cm. ölçüsünde fırın kabına elinizle bastırarak yayın ve buzdolabına kaldırın.
  • Yarım saat sonunda fırın kabını buzdolabında çıkarıp önceden hazırladığınız çilek püresinin üzerine eşit şekilde yayın.
  • Ardından derin dondurucuya kaldırdığınız hamuru çıkarın ve çilek püresi üzerine ister elinizle ufalayarak isterseniz rendenin iri tarafı ile rendeleyerek serpiştirin.
  • Hazırladığınız turtayı önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
  • Üzeri kızaran turtayı fırından alıp soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra küçük kare şeklinde dilimleyerek servis yapın.

0 comments :

Yorum Gönder

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT