Hazırladığım çikolatalı kekin "şekersiz" olduğunu özellikle belirtmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çikolata kullanarak hazırladığınız lezzetlerde şeker kullanmanın gerekli olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Çikolatalı keki hazırlarken kullandığım pekmez istenilen tadı yakalamada son derece yeterli oldu. Üstelik bir o kadar da sağlıklı ve besleyici. Farklı malzemelerle çalışmayı sevdiğim için bu sefer üzüm pekmezi ile birlikte karadut pekmezi kullanmayı tercih ettim. Çok da yerinde bir karar verdiğimi tereddüt etmeden söyleyebilirim. Kekte kendini hissettiren hoş meyve aroması, çikolata ile birlikte ağızda enfes tat bırakıyor. Rafine ürünlerden uzak kalarak tam buğday unu kullandığım kek hafif ıslak ve yumuşacık oldu. Ufak bir lezzet kaçamağı yapmak adına üstüne kullandığım bitter çikolata ise keki harika bir şekilde tamamlıyor.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1/2 çay bardağı karadut pekmezi
80 gr. bitter çikolata
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özü
1,5 su bardağı tam buğday unu
Üzeri için;
80 gr. bitter çikolata
- Öncelikle 80 gr. küçük şekilde parçaladığınız bitter çikolatayı benmari şeklinde eritin.
- Diğer tarafta derin bir karıştırma kabı içerisinde yumurta ve iki çeşit pekmezi yaklaşık iki dakika çırpın.
- Ardından zeytinyağı ilave edip çırpmaya devam edin.
- Karıştırdığınız sıvı karışma benmari şeklinde eritilmiş çikolata, vanilya ve kakao ilave edip tüm malzeme homojen bir hale gelene kadar çırpın.
- En son kabartma tozu ve tam buğday unu ekleyerek kısa bir süre karıştırın.
- Hazırladığınız kek harcını yağladığınız kek kalıbına dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
- Kekin pişmesini kürdan batırarak kontrol edin ve kürdan temiz çıkıyorsa keki fırından alıp soğumaya bırakın.
- Kek iyice soğuduktan sonra üzeri için ayırdığınız bitter çikolatayı benmari şeklinde erittin.
- Erittiğiniz çikolatayı kekin üzerine dökün ve donmasını bekleyin.
Merhaba,
YanıtlaSilBu tarifte yumurta yerine kullanabileceğimiz bir şey ne yazıkki yok. Yumurta kullanmadan daha farklı tarifler yapmak mümkün. Önümüzdeki günlerde bu şekilde çalışmalar yapıp paylaşacağım.