Son dönemin en popüler besinlerinden biri olan karabuğday ununu önceki günlerde deneme fırsatım oldu. İsminden tahıl olduğu düşünülse de karabuğday kuzukulağıgillerden gelen bir bitki türüdür. Bitkinin yenilebilen kısmı üçgen şeklindeki tohumlarıdır. Greçka olarak da bilinen karabuğday yüksek oranda protein ve az miktarda yağ içermektedir. Lif oranı oldukça yüksek olduğu ve tokluk hissi verdiği için sağlıklı zayıflama programlarında sık olarak kullanılmaktadır. Karabuğdayın içeriğinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları için uygundur. Yüksek oranda protein içeriği yanında magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin olması nedeni ile vejeteryan ve vegan beslenenler için önemli bir besin kaynağıdır. Karabuğdayın yüksek kollestrolü ve kan şekerini düşürmede etkili olduğu bilinen faydalı arasındadır. Türk mutfağında bulgurun bir alternatifi olarak düşünülebilir. Salata, çorba, pilav gibi şekillerde hazırlanabilir. Karabuğday unu tek başına kullanıma uygun bir un olmadığı için muffinleri hazırlarken yanında çavdar ve kepek unu kullanmayı tercih ettim. Süt, yoğurt ve zeytinyağının çok hoş bir yumuşaklık kattığı muffinlerde kakao ile birlikte kullanmaktan keyif aldığım keçiboynuzu unu her zamanki güzel lezzet bütünlüğünü ortaya çıkardı. Zencefil, tarçın, karanfil ve muskat ise lezzeti tamamlayan son aromalar oluyor. Kendinizi biraz şımartmak adına üstünü çikolata ile süslediğinizde enfes tada ulaşmış oluyoruz.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta1 su bardağı kahverengi şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 portakalın kabuğunun rendesi
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat
1/2 su bardağı kakao
2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
1/2 su bardağı karabuğday unu
1/2 su bardağı kepekli un
1/2 su bardağı çavar unu
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Üzeri için;
80 gr. sütlü çikolata
15 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı süt
20 gr. rendelenmiş sütlü çikolata
- Öncelikle bir kap içerisine tarçın, zencefil, karanfil, muskat, kabartma tozu ve üç çeşit unu bir arada toplayın.
- Ayrı bir yerde derin bir karıştırma kabı içerisinde yumurta ve kahverengi şekeri krema kıvamına gelene kadar yaklaşık iki dakika çırpın.
- Ardından süt, zeytinyağı, yoğurt ve portakal kabuğu rendesi koyarak kısa bir süre daha çırpın.
- Çırptığınız karışıma kakao ve keçiboynuzu unu ekleyerek karıştırın.
- En son ayrı bir kapta topladığınız kuru malzemeleri ekleyerek tüm malzemeyi karıştırın.
- Hazırladığınız kek harcını muffin kalıplarını 3/4 oranında dolduracak şekilde koyun ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30dakika pişirin.
- Muffinlerin pişmesini kürdan batırarak kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa fırından alıp soğumaya bırakın.
- Muffinler soğurken üzeri için küçük kesilmiş çikolataları ve tereyağını benmari şeklinde eritin.
- Erime işlemi ocağın altını kapatırken süt ekleyin ve tüm malzemeyi homojen olana kadar karıştırın.
- Hazırladığınız çikolata sosunu serin bir yerde hafif koyulaşana kadar arada karıştırarak bekletin.
- Kıvam alan çikolata sosunu keklerin üzerine sürün.
- Üstüne en son rendelenmiş çikolata serperek süsleyin.
0 comments :
Yorum Gönder