Yılbaşı dendiği zaman akla ilk gelen tatların başında zencefilli yılbaşı kurabiyesi gelir. Yeni yıla sayılı günler kala hazırladığım ve enfes lezzeti ile büyük küçük herkes tarafından sevilen zencefilli yılbaşı kurabiyeleri son günlerin en beğenilen tatlarından. Zencefil adam kurabiyeler olarak da bilinen kurabiyeler adam şeklinin yanı sıra yılbaşı ile özdeşleşen çam ağacı, yıldız, kar tanesi, kalp gibi pek çok farklı şekilde hazırlanabiliyor. Kurabiyelerin en büyük özelliği başta zencefil olmak üzere tarçın, karanfil ve muskat gibi hoş koku ve lezzet veren baharatlar katılarak hazırlanması. Rafine ürünlerden uzak kalarak kurabiyeleri yaparken pekmez, kahverengi şeker ve tam buğday unu kullandım. Pratik olması açısından kurabiye hamurunu hazırlayıp bir gece buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkarıp kısa bir süre elinizde yumuşatarak açabilir ve kolaylıkla şekil verebilirsiniz. Zencefilli yılbaşı kurabiyelerinin bir güzel tarafı da hava almayan kutularda oldukça uzun süre tazeliğini koruması. Zencefilli yılbaşı kurabiyesinin önce yüzlere hafif bir tebessüm ardından damaklarda enfes bir tat bıraktığını söylemek kesinlikle doğru olur.
Malzeme Listesi
150 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
3/4 su bardağı kahverengi şeker
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 adet yumurta
1 adet portakalın kabuğunun rendesi
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
1,5 yemek kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon suyu
4-5 su bardağı tam buğday unu
Üzeri için;
1 kase damla çikolata
30 gr. beyaz çikolata
- Öncelikle oda sıcaklığındaki tereyağını ve kahverengi şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Ardından yumurta ve pekmez ilave edip tüm malzeme homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
- Ayrı bir yerde karbonatı limon suyu ile karıştırın ve çırptığınız karışıma ekleyin. Ayrıca portakal kabuğu rendesi, vanilya, zencefil, tarçın, karanfil, muskat, kabartma tozu ilave edin ve kısa bir süre karıştırın.
- Hazırladığınız karışıma tam buğday ununu yavaş yavaş ekleyerek elinizden ve karıştırma kabından yapışmadan toplanabilen yumuşak bir hamur hazırlayın.
- Hazırladığınız hamuru poşete koyup en az 1 saat buzdolabında tutun.
- Buzdolabından aldığınız hamuru ikiye ayırın ve her bir parçayı tezgah üzerince yarım santim kalınlığında açın. Bu işlemi yaparken hamurun yapışmaması için tezgahı hafif unlayabilir veya hamuru iki yağlı kağıt arasında açabilirsiniz.
- Açtığınız hamuru arzu ettiğiniz kalıpla şekillendirip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Şekillendirdiğiniz kurabiyeleri isterseniz damla çikolata batırarak süsleyebilirsiniz.
- Hazırladığınız tepsiyi önceden ısıtışmış 170 derece fırında yaklaşık 15 dakika altları hafif kızarana kadar pişirin.
- Pişen kurabiyeleri beş dakika tepsi üzerinde bekletip ardından tel üzerinde soğumaya bırakın
- Arzunuza göre beyaz çikolatayı benmari şeklinde eritip kurabiyeler iyice soğuduktan sonra üzerini süsleyebilirsiniz.
0 comments :
Yorum Gönder