KARABUĞDAY UNLU ZEYTİNLİ MUFFİN

Karabuğday Unlu Zeytinli Muffin
Karabuğday unu son dönemde keyifle kullandığım malzemelerden biri olmaya başladı. Greçka, olarak bilinen karabuğdayın yenilen kısmı üçgen şeklindeki tohumlarıdır. Bulgura benzeyen ve hafif aromalı karabuğday, içerdiği yüksek oranda potasyum, magnezyum, fosfor, demir mineralleri yanı sıra B1, B2, P ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Karabuğdayın içeriğinde bulunan 'choline' maddesinin karaciğer üzerinde olumlu etkileri bulunduğu belirtilmektedir. Karabuğday yavaş emilen karbonhidratlar içerdiği için yapısında bulunan proteinler etkili bir şekilde vücut tarafından alınmakta ve enerjiye dönüştürülmektedir. Uzmanların düşük yağ oranı ve yüksek lif içeriği ile beslenme programında tercih ettiği besinler arasında yer alan karabuğdayın ayrıca kan şekerinin kontrol edilmesinde ve kötü huylu kollestrol seviyesinin düşürülmesinde etkili olduğu belirtilmektedir. Gluten içeriği bulunmadığı için karabuğdayı çölyak hastaları güvenle tüketilebilir.

Kısaca belirtmeye çalıştığım gibi pek çok faydası bulunan vitamin, mineral ve lif açısından  çok zengin karabuğdayı mutfakta daha sık yer alması gerektiğini düşünüyorum. Marketlerde ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen karabuğday unu ile zeytinli muffin hazırladım. Öğütülmüş keten tohumu ve toz badem ile besin değerini zenginleştirdiğim muffinler yumuşacık oldular. Zeytin ile beraber kullandığım lor peyniri ve aroma olarak kattığım nane ve kırmızı pul biber lezzeti hoş bir şekilde tamamladılar. Karabuğday unlu zeytinli muffinler sabah kahvaltısı ve ara öğün için sağlıklı ve lezzetli bir alternatif

Malzeme Listesi
30 gr. tereyağı (oda sıcaklığı)
1 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/3 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı lor peyniri
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
1/4 su bardağı toz badem
1/2 su bardağı karabuğday unu
10-12 adet ayıklanmış siyah zeytin
1 çay kaşığı toz nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber 


  • Bir kap içerisine öğütülmüş keten tohumu, toz badem, karabuğday unu, tuz ve karbonatı bir araya getirin. 
  • Ayrı bir karıştırma kabı içerisinde tereyağı ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Ardından yoğurt, lor peyniri, zeytinyağı ve sirke ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Çırptığınız sıvı karışıma ayrı bir yerde topladığınız kuru malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
  • En son ayıklanmış ve küçük olarak kesilmiş siyah zeytin, nane ve pul biber ekleyin.
  • Hazırladığınız harcı muffin kalıplarına 1/3 oranında dolduracak şekilde koyun ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Muffinleri kürdan batırarak kontrol edin ve kürdan temiz ise fırından çıkarıp soğumaya bırakın.


2 comments :

  1. pisme suresini baya da uzatmama rağmen içi hamur kaldı malesef :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Sık olarak kullandığım ve bir sorunla karşılaşmadığım bir tarif. Genellile karabuğday unu olarak marketlerde glutensiz karabuğday unu karışımı satılıyor. Bu tarz karışım un uygulaması tarifte sıkıntı yaratmış olabilir.

      Sil

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT