BALKABAKLI PASTA (RAFİNE UNSUZ VE ŞEKERSİZ)

Balkabaklı Pasta (Rafine Unusz ve Şekersiz)
Balkabağı hem lezzeti hem de canlı rengi ile kış mevsiminin sevilen besinlerinden biridir. Özellikle A, B ve C vitaminleri bakımından zengin balkabağı, yüksek oranda beta karoten içeriği ile bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcıdır. Ayrıca demir, potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından zengin olması nedeni ile kansızlığı önlemede etkili, kas ve kemik hastalıklarına karşı koruyucu olan bir besindir. Yüksek lif içeriği bulunan balkabağının başta bağırsak olmak üzere sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Kısaca faydalarından bahsetmeye çalıştığım, kullanıldığı yerlerde lezzete lezzet katan balkabağı ile rafine ürün içermeyen hafif bir pasta hazırladım. Pasta tabanını hazırlarken kullandığım yulaf ezmesi ve fındık, tereyağının enfes lezzeti ile güzel bir bütünlük yarattı. Pastanın üst katmanı için ise balkabağı ile birlikte kullandığım hurma ve bal lezzeti hoş bir şekilde zenginleştirdi. Üstünü rende hindistan cevizi ve toz fındık ile süslediğim balkabaklı pasta, çay ve kahve yanında tatlı kaçamağı yapmak isteyenler için son derece hafif, besleyici ve bir o kadar lezzetli bir alternatif.

Malzeme Listesi
Tabanı için;
1 su bardağı fındık içi
1+3/4 su bardağı yulaf ezmesi
2 yemek kaşığı bal
40 gr. soğuk tereyağı 
Dolgu için;
500 gr. soyulmuş balkabağı
100 gr. hurma
3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
3 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tarçın
Üst süsleme için;
3 yemek kaşığı çekilmiş fındık içi
3 yemek kaşığı rende hindistan cevizi

  • Öncelikle balkabaklarını küçük dilimler halinde doğrayın ve tencereye koyun. 
  • Ardından çekirdekleri çıkarılmış hurmaları da tencereye ekleyin. Tencereye 1/3 su bardağı su ilave ederek orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  • Pişen kabakları ve hurmaları tencerede soğumaya bırakın.
  • Bu arada pasta tabanı için önce fındıkları parçalayıcıda iyice çekin. 
  • Daha sonra yulaf ezmesi ekleyerek çekmeye devam edin. 
  • Fındık ve yulaf ezmesi iyice parçalanınca soğuk tereyağı ve bal ekleyerek  tüm malzemeyi çekin. Elinize aldığınızda birbirine yapışan bir harç hazırlayın.
  • Hazırladığınız harcı tabanına yağlı kağıt koyduğunuz 18.cm çapındaki kelepçeli kalıba elinizle bastırarak eşit şekilde yerleştirin ve kalıbı buzdolabına kaldırın.
  • Soğuyan kabak ve hurmaları fazla suyunu varsa süzerek tencereden parçalayıcıya alın ve iyice çekin.
  • Ardından hindistan cevizi yağı, bal ve tarçın ilave ederek tüm malzeme homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
  • Hazırladığınız harcı buzdolabındaki pasta tabanı üzerine eşit şekilde koyun ve düzleyin.
  • Pastayı en az 6 saat tercihen bir gece buzdolabında bekletin.
  • Servis yapmadan kısa bir süre önce pastanın üzerine bir kapta karıştırdığınız çekilmiş fındık ve rende hindistan cevizi serpin.

0 comments :

Yorum Gönder

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT