Kraker seven biri olarak özellikle çayın yanında peynirle beraber kraker yemekten keyif alıyorum. Ancak kraker çok yağlı olabildiği için pek de masum bir atıştırmalık değil. O yüzden seçerken olabildiğince az yağlı, zeytinyağlı veya tam buğday unu ile hazırlanmış olanları tercih etmek çok daha sağlıklı. Daha önceden yulaf unu, yulaf kepeği, tam buğday unu ve yoğun oranda kuru yemiş kullanarak farklı krakerler hazırlamıştım. Bu sefer tam buğday unu ile birlikte son zamanlarda büyük keyifle kullandığım malzemelerden biri olan irmikle kraker hazırladım. Az miktarda zeytinyağı kullanarak olabildiğince hafif bir lezzet yapmak istedim. İrmiğin taneli yapısı krakerlerlere hoş bir tat kattı. Yapımı oldukça pratik olan krakerlerin kıtır olabilmesi için dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Birincisi hamuru ne kadar ince açabildiğiniz. Hamuru ne kadar ince açarsanız krakerleriniz o kadar kıtır oluyor. İkincisi krakerleri düşük ısıda pişirmek ve piştikten sonra sıcak fırında bekletmek. Tam buğday unu ve irmikle hazırlanmış, düşük oranda zeytinyağı içeren krakerler hafif bir atıştırmalık oldu. Krakerler hava almayan kutu veya kaplarda uzun süre saklanabilir.
Malzeme Listesi
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı irmik
1/3 su bardağı zeytinyağı
1/3 su bardağı keten tohumu
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 su bardağı su
- Fırını 150 derecede ısıtın.
- Su haricinde kalan tüm malzemeleri bir karıştırma kabı içerisinde toplayın.
- Ardından suyu yavaşça ekleyerek elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru unladığınız düz bir zemin üzerinde olabildiğince ince olarak açın. Bu işlemi hamuru 2 veya 3 parçaya bölerek daha rahat yapabilirsiz.
- Ardından açtığınız hamuru bıçakla keserek veya kalıpla şekillendirin.
- Şekillendirdiğiniz parçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve hamurun birkaç yerine çatal batırın.
- Hazırladığınız tepsileri önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Krakerler piştikten sonra fırını kapatın ve tepsiyi fırında 20 dakika kadar daha bekletin.
- Ardından krakerleri fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder