Önceki günlerde artık mevsimi bitmekte olan balkabağını görünce son bir lezzet yaparım düşüncesi ile dayanamayarak aldım. Balkabağı hem son derece sağlıklı hem de çok lezzetli bir besin. Yüksek oranda lif içeren, vitamin ve mineral açısından çok zengin balkabağı özellikle bağırsak sağlığının korunması için oldukça faydalıdır. Genellikle ülkemizde tatlı olarak tüketilen balkabağının şu ana kadar kullandığım her yerde lezzete lezzet kattığını da söylemeden geçemeyeceğim. Son olarak hazırladığım balkabaklı kırıntı turta da buna güzel bir örnek oldu.
'Crumble' kelimesi Türkçe kırıntı olarak çevriliyor. Kırıntı turta ise hazırlanan hamurun belli bir kısmının turtanın üstüne ufalanması ile elde ediliyor. Kırıntı turtayı hazırlarken, genel olarak bütün turta hamurlarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli nokta kullanılan tereyağının soğuk olmasıdır. Ayrıca hamuru elinizde veya makine ile çok fazla yoğurduğunuz takdirde hamur ısınır ve istenilen kıvamı yakalayamazsınız. Turta hamuru hazırlarken hem kullanılan malzeme hem de ortamda sıcaktan uzak durmak gerekiyor. Her zaman olduğu gibi turta hamurunu hazırlarken rafine ürünler yerine tam buğday unu ve kahverengi şeker tercih ettim. Kullandığım malzemeler istenilen kıvamı başarı ile ortaya koydu. Tereyağı tadının harika bir şekilde hissedildiği balkabaklı turtada ara malzeme olarak balkabağı ile labne ve süzme beyaz peyniri bir arada kullanarak lezzeti zenginleştirmek istedim. Kullanılan baharatlardan tarçın, zencefil ve muskat sanki sihirli küçük bir dokunuş etkisi ile tüm lezzeti bütünlüyor. Balkabaklı kırıntı turta çay saatlerinde zevkle yenilebileceğini gibi ayrıca yemeklerden sonra bir top dondurma ile hoş bir tatlı alternatifi olabilir.
Malzeme Listesi
Hamuru için;
1 1/3 su bardağı organik tam buğday unu
1/2 su bardağı kahverengi şeker
160 gr. soğuk tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yulaf ezmesi
1/2 su bardağı iri parçalanmış ceviz
Ara harcı için;
70 gr. labne peynir
70 gr. süzme beyaz peynir
1 su bardağı balkabağı püresi
1/4 su bardağı kahverengi şeker
1-2 yemek kaşığı bal
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
- Öncelikle kabak püresini hazırlamak büyük bir dilim doğranmış balkabağını az miktarda su ile yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çekip pişen kabağı ezip püre haline getirin ve soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta turta hamurunu hazırlamak için ceviz dışında kalan tam buğday unu, kahverengi şeker, tuz, soğuk tereyağı ve yulaf ezmesini karıştırıcı veya parçalayıcı ile çok uzun süre karıştırmadan hamur haline getirin.
- Son olarak iri parçalanmış cevizleri de ekleyerek çok kısa karıştırın.
- Hazırladığınız hamuru iki parçaya bölerek yarısını poşet içerisinde buzdolabına koyun.
- Hamurun diğer yarısını yağlanmış 20x20 ölçülerinde bir fırın kabına elinizle bastırarak döşeyin.
- Hamur ile kapladığınız fırın kabını buzdolabına kaldırın ve yaklaşık 30 dakika dolapta bekletin.
- Turta hamurları buzdolabında beklerken ara malzemeyi hazırlamak için öncelikle karıştırma kabı içerisinde peynirleri ve kabak püresini karıştırın.
- Ardından kahverengi şeker, yumurta, bal, tarçın, zencefil ve muskat rendesi ekleyerek pürüzsüz bir karışım elde edene kadar yaklaşık 2 dakika karıştırın.
- Turta hamuru döşenmiş fırın kabını buzdolabından çıkarın ve hazırladığınız kabaklı karışımı üstüne dökün.
- Poşet içinde buzdolabına kaldırdığınız hamurun diğer yarısını da çıkarın ve elinizle kırıntı haline getirerek ara harcın üzerini kaplayın.
- Fırın kabını önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
- Keklerde yapıldığı gibi kürdanı batırdığınız zaman temiz çıkıyorsa pişirme işlemi yeterlidir.
- Pişen turta kabını fırından alın ve soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder