Son dönemin en popüler besinlerinden biri kinoa (quinoa) ülkemizde de yakın zamanda tanınmaya başlandı. Kinoa ile ilgili biraz araştırma yapıldığı zaman şu bilgilere ulaşılabilir. Kinoa yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenpodioideae alt familyasından bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvator ve Kolombiya'nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3.000-4.000 yıl önce başlanmıştır. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça yüksektir. Temel amino asitlerinin yanında yüksek oranda çinko, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir. Protein değerleri çok yüksektir o nedenle vegan ve vejetaryan beslenmeye uygundur. Ayrıca glüten içermediği için çölyak hastaları ve glütensiz beslenmeyi
tercih edenler tarafından çok önemli bir alternatif besindir. Diğer tahıllara oranla yaklaşık iki kat daha fazla lif içermektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Tarım örgütü tarafından 2013 yılı Uluslararası Kinoa yılı ilan edildi. Kinoa kırmızı, siyah ve beyaz olarak farklı renklerde olabiliyor. Besin değerleri çok yüksek olması nedeni ile "süper besin" olarak da adlandırılan kinoanın zaman içerisinde ülkemizde sık olarak tercih edilen besinler arasında olacağını düşünüyorum.
Muffinleri hazırlarken kinoa ile birlikte kullandığım mısır unu ve tam buğday unu güzel bir lezzet bütünlüğü ortaya koydu. Ayrıca haşhaş tohumu kinoalı muffinlere hoş bir tat kattı. Güne sağlıklı bir sabah kahvaltısı ile başlamak isteyenler veya ara öğünleri farklı lezzetlerle zenginleştirmek isteyenler için kinoalı haşhaşlı muffinler güzel bir tercih olabilir.
Muffinleri hazırlarken kinoa ile birlikte kullandığım mısır unu ve tam buğday unu güzel bir lezzet bütünlüğü ortaya koydu. Ayrıca haşhaş tohumu kinoalı muffinlere hoş bir tat kattı. Güne sağlıklı bir sabah kahvaltısı ile başlamak isteyenler veya ara öğünleri farklı lezzetlerle zenginleştirmek isteyenler için kinoalı haşhaşlı muffinler güzel bir tercih olabilir.
Malzeme Listesi
1 adet yumurta
1/2 su bardağı light süt
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı pişmiş kinoa
1/2 su bardağı mısır unu
1/2 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
- Öncelikle yerken hafif acı veya buruk bir tat hissetmemek için kinoayı pişirmeden önce akan suyun altında 4-5 kere yıkayın. En son yıkama işlemi sonunda suyunun iyice süzülmesini bekleyin.
- Ölçü olarak 1 ölçü kinoayı 1,5 ölçü su ile pişirin. Suyu ocakta kaynatın ve süzülmüş kinoayı içine atın. Pilav pişirir gibi suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin ve demlenmeye bırakın.
- Kinoa soğuduktan sonra muffinler için kullanılmaya hazır duruma gelir.
- Diğer tarafta muffin için karıştırma kabı içerisinde yumurta, süt ve zeytinyağını tel çırpıcı yardımı ile karıştırın.
- Sıra ile tuz, pişmiş kinoa, mısır unu, tam buğday unu ve kabartma tozu ekleyerek biraz koyu bir harç hazırlayın.
- En son haşhaş tohumu ekleyerek karıştırın.
- Hazırladığınız harcı muffin kalıplarına üstten az miktar boşluk bırakarak koyun.
- Muffinleri önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Muffinlere kürdan batırarak pişmesini kontrol edin.
- Kürdan temiz çıkıyorsa pişen muffinleri fırından alıp tel üzerinde soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder