Sonbaharın kendini hissettirdiği ve havaların soğumaya başlamadığı şu günlerde farklı lezzet arayışları da beraberinde geliyor. Bu dönemde özellikle tarçın, zencefil, zerdeçal, muskat ve karanfil gibi yoğun aromalı baharatlar ve bunlarla hazırlanmış tatların biraz daha fazla tercih edildiği gözlemleniyor. Önceki günlerde hazırladığım elmalı cevizli keki de bir sonbahar esintisi hissettirmek için farklı baharatlarla zenginleştirmeye karar verdim. Kullandığım tarçın, karanfil ve özellikle zerdeçal keke harika lezzet kattı. Rafine şeker kullanmadan elma ve bal ile yeterli tadı yakalamak oldukça kolay oldu. Ayrıca elmanın keke yumuşak ve ıslak bir yapı kazandırdığını söylemeliyim. Rafine undan uzak kalarak tam buğday unu ile hazırladığım keke yerken dişe gelen cevizlerin çok yakıştığını belirtmekte fayda var. Son dokunuş olarak beyaz çikolata ile süslediğim şekersiz cevizli elmalı kek hem göze hem de damağa hitap eden hafif ve enfes bir lezzet oldu.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/3 su bardağı zeytinyağı
1/3 su bardağı yoğurt
1/3 su bardağı bal
1 adet orta boy elma
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
1,5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 su bardağı iri parçalanmış ceviz içi
Üzeri için;
60 gr. beyaz çikolata
- Öncelikle tüm baharatları, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı bir kap içerisinde bir araya toplayın.
- Diğer bir karıştırma kabı içerisinde yumurta ve balı 2 dakika kadar çırpın.
- Ardından yoğurt ve zeytinyağını ekleyerek tüm malzemeyi homojen hale gelene kadar karıştırın.
- Elmayı rendenin ince tarafı ile rendeleyerek hazırladığımız sıvı kek harcına ilave edin ve karıştırın. Elmanızın çok sulu ise suyunu süzüp daha sonra karışıma ilave edin.
- Hazırladığınız karışıma diğer tarafta topladığınız kuru malzemeleri ekleyerek karıştırın.
- En son olarak dişe gelecek şekilde parçaladığınız ceviz içini kek harcına ilave ederek kısa bir süre daha karıştırın.
- Hazırladığınız kek harcını yağlanmış kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
- Kekinizi kürdan batırarak kontrol edin ve kürdan temiz çıkıyorsa fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
- Kekiniz iyice soğuduktan sonra küçük parçalar şeklinde kestiğiniz beyaz çikolatayı benmari şeklinde eritin ve kekinizin üzerini süsleyin.
0 comments :
Yorum Gönder