Vanilya Meksika, Madagaskar ve Tahiti başta olmak üzere ekvatoral bölgelerde yetişen ve bazı orkide türü bitkilerden elde edilen doğal bir üründür. Vanilya, üretimi tamamen işçilik gerektirdiği için dünyada safrandan sonra en pahalı ikinci baharat durumundadır. Vanilya çubuğunun kalitesi ve fiyatı yetiştirildiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde yaygın olarak pasta, kurabiye ve sütlü tatlılarda hoş koku vermesi için kullanılan vanilin ise aslında vanilyanın hoş kokusunu içeren ve kimyasal olarak elde edilen sentetik bir malzemedir. Çubuk vanilya aktarlarda veya pasta malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz. Genellikle tüp içerisinde birli veya ikili olarak satılıyor. Vanilya çubuklarını satın alırken nem oranına dikkat etmek gerekiyor. Kuru, kıvrık ve mat olanlar yerine şişkin ve parlak olanları tercih etmek gerekiyor.
Şeker kullanmadan bal ile tatlandırdığım muffinlerde tercihim çubuk vanilya oldu. Vanilya ve portakal kabuğu rendesi keklere çok hoş bir koku ve lezzet kattı. Kullanılan zeytinyağı ve yoğurt sayesinde yumuşacık bir doku ortaya çıkıyor. Muffinleri hazırlarken un ile eşit oranda toz badem kullanarak hem daha hafif hem de daha besleyici bir tat yapmak istedim. Sonuçta ortaya çıkan lezzetten son derece memnun olduğumu söylemeliyim. Vanilya lezzetinin yoğun bir şekilde hissedildiği vanilyalı ballı muffin ara öğünler için oldukça keyifli bir tat oldu.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/2 su bardağı bal
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet çubuk vanilya
1 adet portakalın kabuğunun rendesi
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz badem
1 su bardağı organik buğday unu
- Öncelikle toz badem, un ve kabartma tozunu bir kapta bir araya toplayın.
- Diğer tarafta derin bir çırpma kabı içerisinde yumurta ve balı iki dakika kadar karıştırın.
- Karışıma zeytinyağı ve yoğurt ekleyerek tüm malzeme iyice karışına kadar çırpmaya devam edin.
- Vanilya çubuğunu uzunlamasına ortadan ikiye kesin ve bıçak yardımı ile içerisindeki taneleri çıkarın.
- Ayırdığınız vanilya tanelerini ve portakal kabuğu rendesini çırptığınız sıvı karışıma katın ve bir süre karıştırın.
- Ardından diğer tarafta hazırladığınız kuru malzemeleri sıvı karışıma ekleyerek tüm malzemeyi karıştırın.
- Hazırladığınız kek harcını muffin kalıplarının 3/4 oranında dolduracak şekilde koyun.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
- Pişen keklere kürdan batırın ve kürden temiz ise fırından alıp soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder