Kış
aylarının vitamin ve mineral açısından en zengin sebzelerinden biri de
kırmızı pancar. Özellikle A, B, C, P vitaminleri başta olmak üzere
fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposu olan
pancar, tüm kırmızı meyve sebzelerin ortak özelliği olan antioksidan
etkisi ile bilinmektedir. Kırmızı pancar kullanarak hazırladığım pastada
yine kırmızı rengi ve lezzeti ile insanı cezbeden nar suyu kullandım.
Çok güçlü bir antioksidan olan nar ayrıca C, B, K vitaminleri ve
potasyum, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da çok zengindir.
En son olarak pastanın arasından ise muhteşem kırmızı rengi ile frambuaz
kullandım. Özellikle
C vitamini zengini frambuaz yine kırmızı rengi sayesinde kuvvetli bir
antioksidan kaynağıdır. Pastayı hazırlarken kullandığım üç kırmızı besin
sonucunda antioksidan pasta adının yakışacağını düşündüm. Kakaonun
lezzet kattığı pasta, arasına ve üstüne kullandığım beyaz çikolata
kreması ile çok güzel tamamlandı. Pastanın bütününde çok fazla çikolata
kreması kullanmayı tercih etmedim. Bu şekilde meyve tadının hissedildiği
çok hafif bir pasta ortaya çıktı.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/2 su bardağı kahverengi şeker
1/2 su bardağı nar suyu
1/3 su bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı kırmızı pancar püresi
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı ayran
Meyve sosu için;
1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
2 yemek kaşığı kahverengi şeker
Çikolata kreması için;
200 ml. krema
300 gr. parçalanmış beyaz çikolata
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/2 su bardağı kahverengi şeker
1/2 su bardağı nar suyu
1/3 su bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı kırmızı pancar püresi
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı ayran
Meyve sosu için;
1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
2 yemek kaşığı kahverengi şeker
Çikolata kreması için;
200 ml. krema
300 gr. parçalanmış beyaz çikolata
- Öncelikle temizleyip soyduğunuz bir orta boy pancarı küçük parçalar halinde kesin. Pancarları küçük bir tencereye koyun. Az miktar su ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
- Suyunu çekip pişen pancarları ocaktan alın. Parçalayıcı yardımı ile püre haline getirin ve soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta derin bir çırpma kabı içinde yumurta ve kahverengi şekeri krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 2 dakika çırpın.
- Ardından nar suyu ve zeytinyağı ekleyerek kısa bir süre daha çırpın.
- Daha sonra pancar püresi, vanilya, sirke ve kakao ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Ayrı bir kap içerisinde karbonat, kabartma tozu, tuz ve unu bir araya toplayın.
- Daha önceden çırptığınız sıvı karışıma bir arada topladığınız kuru malzemeleri ve ayranı 3 seferde dönüşümlü olarak ekleyerek çırpın.
- Elde ettiğiniz kek harcını yağlanmış 18 cm.lik iki adet kelepçeli kalıba eşit olarak dökün. Kalıpları önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Keklerin pişmesini kürdan ile kontrol edin.
- Batırdığınız kürdan temiz ise kekleri fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
- Kekler soğurken ayrı bir tencerede frambuazı ve şekeri kısık ateşte pelte kıvamına gelene kadar pişirin.
- Pişen frambuaz sosunu ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Çikolata kreması için kremayı küçük bir sos tenceresinde ocağa alın.
- Kısık ateşte ara ara karıştırarak ısıtın.
- Krema tam noktasına geldiği sırada ocağın altını kapatın.
- Küçük kesilmiş beyaz çikolataları sıcak kremanın içine atın ve sürekli karıştırarak çikolatayı eritin.
- Çikolatalar eriyip çikolata kremasını pürüzsüz hale geldikten sonra kremayı ara ara karıştırarak soğutun.
- Bu işlemi buzdolabına koyarak da yapabilirsiniz.
- Ancak buzdolabında çok çabuk donacağı için çok daha dikkatli olmakta fayda olacaktır.
- Çikolata kreması yoğunlaştıktan sonra pastayı birleştirmeye başlayabilirsiniz.
- Öncelikle iki pasta kekini kalıptan çıkarıp üst üste koyun.
- Aynı büyüklükte oldukları kontrol edip fazla olan kısımları varsa bıçakla düzeltin.
- Ardından birinci kat keki tabağa koyun ve üzerine frambuaz sosu sürün.
- Daha sonra frambuaz sosunun üzerine hazırladığınız çikolata kremasından yeterli miktarda koyun ve ikinci keki üzerine koyup yarım saat kadar bu şekilde buzdolabında bekletin.
- Daha sonra buzdolabından pastayı çıkarıp ister sadece üstünü isterseniz tüm pastayı kalan çikolata kreması ile kaplayın.
0 comments :
Yorum Gönder