UNSUZ VE ŞEKERSİZ KIRINTI TURTA

Unsuz ve Şekersiz Kırıntı Turta Yaz mevsiminin yaklaşması ile hafiflemek ve formda kalmak isteyenlerin sayısındaki artış beraberinde daha düşük karbonhidrat ve şeker içeriği olan besinlere olan talebi artırıyor. Önceki günlerde hazırladığım unsuz ve şekersiz kırıntı turta, formuna ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler ve hafif tatlardan hoşlananlar için güzel bir alternatif oldu.
Turtayı hazırlarken doğal şeker olarak hurma kullanmayı tercih ettim. Yoğun lif kaynağı, vitamin ve mineral bakımından son derece zengin bir besin olarak belirtilen hurmanın sağlık üzerinde bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Un yerine kullandığım yulaf ezmesi ve toz bademin performansından son derece memnun kaldım. Lezzetin baharatlar ile zenginleştiği, hurma ve elmanın nem ve yumuşaklık kattığı turta üzeri için hazırlanmış kırıntı malzemelerle bir kat daha lezzetlendi.

Malzeme Listesi
6 adet hurma
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (veya tereyağı)
1/4 su bardağı yağsız süt
1/4 su bardağı yoğurt  
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil 
1/4 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/4 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 adet rendelenmiş elma
1 su bardağı yulaf ezmesi
1,5 su bardağı badem unu
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı iri parçalanmış ceviz
1/2 adet küp doğranmış elma
2-3 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı bal

  • Öncelikle bir gece önceden hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar şeklinde kesin ve bir kaba koyun. Üzerine bir kahve fincanı kaynamış su dökün ve en az yarım saat bekleyin. Ilımaya başlayan hurmaları suyu ile birlikte robota koyun ve pürüzsüz bir şekilde çekin. Püre haline gelen hurmaları bir kaba alın ve bekletin.
  • Diğer tarafta turtanın üzeri için tereyağını küçük bir sos kabında eritin. İçine parçalamış ceviz, küçük küp şeklinde kesilmiş elma, kuru üzüm ve yulaf ezmesi ekleyip yaklaşık 5 dakika orta ateşte pişirin. En son ocağın altını kapatınca bal ve tarçın ilave edin tüm malzemeyi karıştırıp soğumaya bırakın.
  • Turta için yulaf ezmesini robotta iyice çekin ve bir kaba alın. Aynı kaba badem unu, tüm baharatları, tuz ve kabartma tozunu koyup bütün kuru malzemeleri bir araya toplayın.
  • Ayrı bir karıştırma kabı içerisinde yumuşak hindistan cevizi yağı (veya tereyağı) ve yumurtayı kısa bir süre çırpın.
  • Ardından süt, yoğurt ve önceden hazırladığınız hurma püresini ilave edin ve çırpmaya devam edin.
  • Yarım elmayı rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Elinizle suyunu sıkıp çırptığınız sıvı karışıma ilave edin ve karıştırın.
  • En son ayrı bir yerde topladığınız kuru malzemeleri ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırın.
  • Hazırladığınız harcı 20x20 cm. yağlanmış fırın kabına dökün ve spatula yardımı ile üzerini düzleyin.
  • Daha önceden üzeri için hazırladığınız ve sos kabında beklettiğiniz harcı turtanın üzerine eşit olarak serpiştirin. 
  • Hazırladığınız turta kalıbını önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
  • Kürdan batırarak pişme testi uygulayın ve pişen turtayı fırından alıp soğumaya bırakın.



0 comments :

Yorum Gönder

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT