Annemden öğrendiğim ve en beğenilen tariflerden biri olan fındıklı turtayı uzun zamandır yapamamıştım. Önceki günlerde yakaladığım ilk fırsatı değerlendirip bu enfes lezzeti hazırladım.
Annemden gelen tarifi değiştirerek, turtanın tabanını hazırlarken tam buğday unu, fındık dolgusunu hazırlarken de kahverengi şeker kullandım. Fındık dolgusunu hazırlarken kullandığım şekeri düşünerek turtanın üzerine şekersiz marmelat kullanmayı tercih ettim. Marmelat, fındık dolgusu ile birlikte hem enfes bir tat hem de hoş bir görüntü oluşturuyor. Ufak lezzet kaçamakları yapmak isterseniz fındıklı turtayı, çayın ve kahvenin yanına çok yakışan hoş bir tercih olarak değerlendirebilirsiniz.Malzeme Listesi
Turta Tabanı için;
250 gr. tam buğday unu
170 gr. tereyağı (oda sıcaklığında )
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı kahverengi şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
Dolgu için;
200 gr çiğ fındık içi
200 gr. şeker
3 adet yumurta
1 adet yumurta akı
Üzeri için ;
4-5 yemek kaşığı marmelat
- Öncelikle turta tabanı için yumurta, yumurta sarısı, tereyağı ve kahverengi şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Ardından un ve kabartma tozunu kontrollü bir şekilde ekleyerek bir hamur hazırlayın.
- Yaklaşık 28-30 cm. lik kelepçeli kalıp veya turta kalıbını yağlayın. Hazırladığınız hamuru kalıba eşit şekilde yayarak yerleştirin. Hamuru yerleştirirken kalıbın kenarlarına doğru yükselti yapın.
- Dolgu için fındıkları parçalayıcı ile iyice çekin.
- Çekilmiş fındıklara yumurta, yumurta akı ve şeker ilave edin ve kısa bir süre çırpın.
- Hazırladığınız harcı turta tabanı üzerine dökün ve kalıbı önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
- Yaklaşık 40-45 dakika sonra kürdan testi yapın. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa turtayı fırından alın.
- Turta sıcakken üzerine marmelat sürün.
- Hazırladığınız turtayı servis yapmadan önce soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder