Greçka yani diğer adı ile karabuğday, kuzukulağı familyasına ait bir bitkidir. Soğuk ve kurak iklim şartlarında yetişen bitkinin üçgen şeklindeki tohumu tüketilmektedir. Yüksek oranda B vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içeren karabuğday; şeker, tansiyon ve kolesterol dengelemede faydalı bir besindir. Yağ içeriği az olan karabuğdayın yapısında bulunan proteinin oldukça büyük bir bölümü vücut tarafından kullanılabilmektedir. Ayrıca gluten içeriği bulunmadIğı için çölyak hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilen bir besindir.
Protein, vitamin ve mineral içeriği yüksek, gluten içermediği için sindirim problemi yaratmayan karabuğday, son dönemde sık olarak kullandığım malzemeler arasında yer alıyor. Önceki günlerde annemden öğrendiğim pratik peynirli kek tarifini karabuğday unu ile uyguladım. Sonuç son derece başarılı oldu. Karabuğday ununun hem kekin yapısı hem de lezzetinde yarattığı performansından çok memnun kaldım. Kekin üzerine koyduğum ayçekirdekleri lezzeti zenginleştirdiği gibi ayrıca göze de hitap eden hoş bir tat oldu.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı karabuğday unu
Üzeri için;
1/2 su bardağı ayçekirdeği içi
- Öncelikle karıştırma kabı içerisinde yumurta, yoğurt ve zeytinyağını iyice çırpın.
- Karışıma beyaz peynir ekleyerek çırpmaya devam edin.
- En son karabuğday unu ve kabartma tozu ekleyerek tüm malzemeyi karıştırın.
- Kek harcını yağlanmış kek kalıbına dökün ve eşit şekilde düzleyin. Üzerine ayçekirdeklerini serpin ve hafifçe harcın içine doğru bastırın.
- Kalıbı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
- Keke kürdan batırarak kontrol edin. Kürdan temiz ise fırından alıp servis yapmadan önce soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder