Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç kışın kullanmaktan büyük keyif aldığım, oldukça faydalı bir besindir. Yapılan araştırmalar mor havucun yoğun antioksidan ve antosiyanin içeriği bulunduğunu ve pek çok hastalığa karşı yüksek koruyuculuk sağlamaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle selenyum minerali, A ve B vitaminleri bakımından zengin mor havuç iştah açıcı özelliği bulunan, göz sağlığını korumada etkili ve mide hastalıklarına karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Suyu çok besleyici olan mor havuç, rengi ile başta salatalar olmak kullanıldığı yerlerde hoş görüntü yaratıyor.
Mor havucu doğal renk verici besin olarak düşünerek bir pasta hazırladım. Rafine şeker yerine dut kurusu ile tatlandırdığım, rafine un yerine de badem ve hindistan cevizi unu kullandığım pasta tabanı pişince gri bir renk ortaya çıktı. Pasta tabanının rengini görünce üstüne beyaz bir kat hazırlamaya karar verdim. Badem unu ve toz hindistan cevizi kullanarak pastanın üst katını hazırladım. En son olarak da üstünü toz hindistan cevizi ile süsledim ve harika bir görüntü ortaya çıktı. Mor havuç ve hindistan cevizli pasta hafif lezzeti ve enfes görüntüsü ile deneyenlerden tam not aldı.
Malzeme Listesi
Tabanı için;
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
1/4 su bardağı kaymak (veya oda sıcaklığında tereyağı)
1/2 su bardağı ince rendelenmiş mor havuç
1/2 su bardağı çekilmiş dut kurusu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özütü
1/2 su bardağı toz badem
1/4 su bardağı hindistan cevizi unu
Üst katı için;
3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
3 yemek kaşığı bal
1/2 su bardağı toz hindistan cevizi
1/2 su bardağı toz badem
Üst süsleme için;
3 yemek kaşığı toz hindistan cevizi
- Öncelikle pasta tabanı için yumurta, hindistan cevizi yağı ve kaymağı iki dakika kadar çırpın.
- Ardından sıra ile vanilya, çekilmiş dut kurusu ve ince rendelenmiş mor havucu ilave ederek çırpmaya devam edin.
- Hazırladığınız harca en son toz badem, hindistan cevizi unu ve kabartma tozu ekleyerek tüm malzeme homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
- 18 cm. kelepçeli kalıbın tabanına aynı ölçüde kesilmiş yağlı kağıt koyun. Hazırladığınız harcı kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pasta tabanını kürdan batırarak kontrol edin. Kürdan temiz ise fırından alıp soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta üst katı için gerekli tüm malzemeyi bir kaba alın ve bir kaşıkla iyice karıştırın.
- Hazırladığınız üst harcı soğuyan pasta tabanı üzerine eşit bir şekilde yayın.
- En üstüne toz hindistan cevizi serpin.
- Servis yapmadan önce buzdolabında en az dört saat bekletin.
0 comments :
Yorum Gönder