Son zamanlarda doğum günü kutlamalarında cupcake çeşitleri doğum günü pastasına alternatif olarak kullanılmaya başlandı. Farklı stantlara dizilebilen cupcakelerle çok farklı ve hoş görüntüler yaratabilmek mümkün. Doğum günü için çocukların çok beğenisini kazanan hem sağlıklı hem de çok lezzetli çikolatalı cupcakeler hazırladım. Önceki haftalarda hazırladığım ve çok beğenilen yaban mersinli muffinleri çikolatalı olarak revize ettim. İçerisine yaban mersini yerine damla çikolata koyduğum kakaolu kekler yine çok hafif oldular. Bu sefer çikolata tadını daha yoğun hissetmek isteyenler için üstünü harika bir çikolata sosu ile zenginleştirince ortaya hem göze hem damağa hitap eden muhteşem bir lezzet çıktı. Cupcake ile doğum günü kutlama fikrinin çocuklar tarafından çok beğenildiğini tecrübeyle değerlendirebilme fırsatı yakalamış oldum. Farklı lezzette yapılabilen cupcakeler, sosları ve süslemeleri doğum günlerine çok yakışıyor.
1/2 su bardağı kahverengi şeker
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1,5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 su bardağı kakao
1 su bardağı ayran
1/2 su bardağı damla çikolata
Çikolata Sosu için;
30 gr. tereyağı
160 gr. sütlü çikolata
2 yemek kaşığı süt
Üstü için;
renkli pasta süslemesi
- Derin bir karıştırma kabı içerisinde kahverengi şeker ve zeytinyağını homojen bir hale gelene kadar çırpın.
- Daha sonra yumurtayı ilave edip bir dakika daha çırpın.
- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve kakaoyu bir araya toplayın.
- Çırptığınız şeker, zeytinyağı ve yumurtalı karışıma ayran ve bir araya topladığınız kuru malzemeleri dönüşümlü olarak 3 seferde ekleyerek çırpın. Diğer bir deyişle 3 seferde biraz ayran biraz kuru malzeme ekleyerek kek harcı elde edin.
- Elde ettiğiniz kek harcına damla çikolataları ilave edin ve çok kısa karıştırın.
- Hazırladığınız kek harcını muffin kalıplarına üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde koyun.
- Muffin kalıplarını önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Kürdan testi ile pişme kontrolü yapın ve pişen muffinleri tel üzerinde soğumaya bırakın.
- Çikolata sosu için çikolataları küçük parçalara bölün ve tereyağı ile benmari şeklinde eritin.
- Eriyen çikolata ve tereyağına en son süt ilave edin ve ocaktan alın.
- Karışımı çırpıcı ile 1-2 dakika kadar çırpın ve soğumaya bırakın. Soğutma işlemi için sosu buzdolabına koyabilirsiniz.
- Kekler iyice soğuduktan sonra soğuyan ve koyu kıvama gelen çikolata sosunu krema sıkma poşetine koyarak istediğiniz şekilde sıkın.
- Çikolata sosuyla süslediğiniz cupcakeleri renkli pasta süsü serperek süsleyebilirsiniz.
Hem Göze hemde damak tadına hitab ediyor,çocuklar bayıldılar.
YanıtlaSilTuğçe sönmezler
Çocuklar çikolatalı lezzetleri çok seviyorlar.
Sil