Önceki haftalarda hazırladığım tatlı patatesli kekten sonra kalan tatlı patatesle farklı bir lezzet yakalamak için biraz yurt dışı kaynakları araştırdım. Daha önce de söylediğim gibi bizim mutfağımızda tatlı patates çok yaygın kullanılmıyor. Sonunda tatlı patatesli turta yapmaya karar vererek Türk damak zevkine uygun bir tarif oluşturdum.
Turtayı hazırlarken şeker ve un kullanmamaya özen gösterdim. Yulaf kepeği galeta karışımı ile hazırladığım turta tabanı farklı tariflere rahatlıkla uyarlanabilir. Üzerinin tatlı patates dolgusu ve en üstüne ikinci bir lezzet olarak kullandığım elma sosu birbirini mükemmel şekilde tamamladı. Kullanılan tarçın ve muskat ise hafif aromasıyla lezzete adeta son dokunuşu yapıyor.
Tatlı patates ile yaratılanlar hem çok farklı hem de çok lezzetli oluyor. Önümüzdeki günlerde tatlı patatesle yeni lezzetler yaratmak için her türlü fırsatı değerlendirmeye karar verdim.
Malzeme Listesi
taban için;
Öncelikle turta tabanı hazırlamak için yulaf kepeği galeta karışımı, soğuk tereyağı ve pekmezi rondoda kırıntı haline gelene kadar 3-4 kere çekin . Elinizde sıktığınızda birbirine yapışan bir harç elde edin. Elde ettiğiniz harcı turta kalıbının tabanına ve kenarlarına iyice bastırarak yerleştirin. Dolgu harcı için öncelikle yumurta, bal ve kremayı derin bir karıştırma kabı içerisinde yaklaşık 2 dakika kadar çırpın. Ardından haşlanmış ve soğuduktan sonra rendelenmiş yaklaşık 1 su bardağı tatlı patates, tarçın ve muskat rendesi ilave edin ve tüm malzemeyi çırpın. Hazırladığınız dolgu harcını turta tabanının üstüne dökün ve düzeltin. Turtayı önceden ısıtılmış 130 derece fırında önce 50 dakika pişirin. Ardından fırının ısısını 150 dereceye yükseltin ve yaklaşık 40 dakika daha üstü kızarana kadar pişirin. Süre bitiminde kürdan testi ile kontrol edin ve kürdan temiz çıkıyorsa fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Diğer tarafta elma sosu için elmaları soyun ve rendeleyin. Rendelenmiş yaklaşık 1 su bardağı kadar elmaya 4-5 kaşık su ekleyerek kısık ateşte elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Pişen elmaları ılıdıktan sonra rondoda pürüzsüz hale getirin. Elmalara en son bal ve tarçın ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın. Elma sosu soğuduktan sonra soğuyan turta üzerine sürüp servis yapabilirsiniz
Gerçekten harika fikirler veriyorsun,içinde hiç şeker olmaması fikrine bayıldım.ellerine sağlık.
YanıtlaSilTuğçe sönmezler
Afiyet olsun Tuğçe...
YanıtlaSilUzun zamandır bu tarz blogları takip ediyorum ama sizin blogunuzdaki farklı ve saglıklı tariflere bayılıyorum . Emeginize saglık Mutlu Özdemir Aksöz
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Mutlu Özdemir Aksöz.
Sil