Uzun zamandır yapmayı istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım şeyler arasında şekersiz marmelat vardı. Kış mevsiminin lezzetli meyvelerinden ayvanın reçel ve marmelat için doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Şekersiz ayva marmeladı yaparken rafine şeker yerine doğal elma suyundan yararlandım. Marmelada hoş rengini vermesi için ayvanın çekirdeklerinden faydalanmak yeterli oluyor. Özellikle şeker rahatsızlığı olanlar bu şekilde şeker kullanılmadan hazırlanmış, çok tatlı olmayan doğal reçel ve marmelatları tercih edebilirler.
Hazırladığım şekersiz ayva marmeladını kullanarak hafif bir turta yapmaya karar verdim. Ceviz, yulaf ezmesi ve tam buğday unu ile hazırladığım taban harcına tereyağının lezzeti eklenince harika bir turta tabanı ortaya çıktı. Üstüne sürdüğünüz ayva marmeladına tercihinize göre bal ve tarçın katarak lezzeti zenginleştirebilmek mümkün. Hafif ve meyveli lezzetlerden hoşlananların beğenisini kazanacağını düşündüğüm şekersiz ayva marmelatlı turta yerken ağızda adeta dağılıyor.
Şekersiz ayvalı turtanın bir güzel tarafı ise marmelat ve turta tabanının farklı zamanlarda yapılıp bir araya getirilebilmesi. Yoğun tempoda çalışanlar turtayı birkaç gün ara ile hazırlayıp istedikleri zaman servis yapabilirler.
Malzeme Listesi
Marmelat için;
1 kg. ayva
1 kg. elma
Turta için;
1,5 su bardağı ceviz
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
1,5 su bardağı organik tam buğday unu
5 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı bal
150 gr. soğuk tereyağı
Üst süslemesi için,
Şekillendirilmiş sütlü çikolata
Marmelat:
- Öncelikle ayva marmeladı hazırlamak için yıkanmış elmaların meyve suyu sıkacağı ile suyunu sıkın ve bir tencereye koyun.
- Elma suyunu ocakta önce kaynatın. Ardından kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar kaynatmaya devam ederek fazla suyunu uçurun.
- Yıkayıp kabuklarını soyduğunuz ayvaları rendeleyin.
- Ayvanın çekirdeklerini bir tülbent içine koyun ve sıkıca bağlayın.
- Rendelenmiş ayvaları ve çekirdeklerini kaynayan elma suyuna koyun ve yumuşayana kadar pişirin.
- Pişip yumuşayan ayvaları ocaktan alın.
- Pütürsüz olmasını isterseniz ayvaları parçalayıcı ile pürüzsüz olana kadar ezin.
- Ayva marmeladını soğumaya bırakın.
- Hazırladığınız marmelat şekersiz olduğu için muhafaza süresi kısadır. Daha uzun süre saklamak isterseniz sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu kapağının üzerine ters çevirip soğumaya bırakın.
- Şekersiz marmeladı daha uzun süre muhafaza edebilmek için buzdolabında saklayın.
- Tarçın ve karanfil seviyorsanız aroma vermesi için ayva çekirdeklerini koyduğunuz tülbende tarçın çubuğu ve karanfil tanesi koyabilirsiniz.
- Turta tabanı için öncelikle cevizleri parçalayıcı ile iyice çekin.
- Daha sonra kalan tüm malzemeyi ekleyin ve tüm malzeme birbiriyle iyice karışana kadar çekin.
- Elinize alıp sıktığınızda birbirine yapışan bir taban harcı hazırlayın.
- Hazırladığınız harcı turta kalıbına elinizle bastırarak yerleştirin. Hamuru yerleştirirken kenarlarını yükseltmeyi unutmayın.
- Turta tabanını 180 derecede 15-20 dakika kızarana kadar pişirin.
- Pişen tabanı fırından alın ve soğumaya bırakın.
- Turta tabanı iyice soğuyunca üzerine şekersiz ayva marmeladı sürün.
- Arzunuza göre kullanacağınız ayva marmeladına 1-2 yemek kaşığı bal veya 1/2 çay kaşığı toz tarçın katabilirsiniz.
- En son şekersiz ayva marmelatlı turtanızı, şekillendirmiş çikolata parçaları veya rende çikolatayla süsleyebilirsiniz.
0 comments :
Yorum Gönder