Özellikle kış aylarında tükettiğimiz taze zencefil bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi sorunlarla savaşta etkili şifalı bir bitkidir. Taze zencefilin kurabiyelere çok yakıştığını düşündüğüm kendine özgü çok hoş bir kokusu ve lezzeti var. Zencefil ile birlikte kullandığım diğer baharatlar (karanfil, tarçın, muskat) ve pekmez harika bir lezzet bütünlüğü sağlıyorlar. Kurabiyeleri hazırlarken her zaman olduğu gibi rafine undan uzak kalarak tam buğday unu kullandım. Zencefilli kurabiyelerin üstünde kullandığım kahverengi şeker ise çok hoş bir fark yarattı. İçi yumuşacık kurabiyelerin dışındaki çıtır lezzet insanı cezbediyor. Taze zencefilli kurabiyelerin kış aylarının favori kurabiyelerinden olacağı konusunda şüphem yok.
Malzeme Listesi
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı kahverengi şeker
1 adet yumurta
1/2 su bardağı üzüm pekmezi
1 tatlı kaşığı taze zencefil (incecik kıyılmış)
2 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşağı muskat rendesi
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/4 çay kaşığı tuz
3-3,5 su bardağı organik tam buğday unu
Üzeri için ;
Kahverengi şeker
- Öncelikle karıştırma kabı içerisinde yumuşak tereyağı ve kahverengi şekeri çırpın.
- Ardından yumurta ve pekmezi ekleyerek iyice karıştırın.
- Taze zencefili ekleyerek bir dakika daha çırpın.
- Ayrı bir yerde küçük bir kap içerisinde karbonat ve limon suyunu karıştırın.
- Tarçın, toz karanfil, muskat rendesi, tuz ve unu bir araya toplayın.
- Erittiğiniz karbonat ve bir araya topladığınız kuru malzemeleri çırptığınız zencefilli karışıma ekleyerek karıştırma kabından yapışmadan toparlanabilen bir kurabiye hamuru yapın.
- Hazırladığınız kurabiye hamurunu en az bir saat kadar buzdolabında bekletin.
- Buzdolabından aldığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve kahverengi şeker dolu kase içine atarak üstünü hafifçe kaplayın.
- Kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Kızaran kurabiyeleri fırından alıp tel üzerinde soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder