Önceki haftalarda hazırladığım balkabaklı kurabiyeler çok beğenildi. Balkabağı ile değişik ve yeni tarifler hazırlamam için yoğun istek geldi. Bunun üzerine balkabağı kullanarak rulo kurabiye hazırlamaya karar verdim. Daha önce hazırladığım fındık dolgulu kurabiye ve şekersiz marmelat dolgulu kurabiyelerde kullandığım kurabiye hamurundan memnun kalmıştım. Zeytinyağı ile hazırlanan kurabiye hamurunu balkabaklı rulo kurabiyelerde kullanmaya karar verdim. Daha önce rulo kurabiye yaparken zeytinyağı ile hazırlanmış hamur kullanmamıştım. Hamuru yapıp bir süre derin dondurucuda beklettim. Bu şekilde hamuru açmak ve şekil vermek daha kolay oldu. Her zaman olduğu gibi rafine şeker ve undan uzak kalarak hazırladığım balkabaklı rulo kurabiyeler hafif lezzeti ile harika oldular. Ağızda dağılan kurabiyeleri yerken balkabağı, tarçın ve cevizin muhteşem lezzetinin tadı damağınızda kalıyor.
Malzeme Listesi
Hamur;
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı organik yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
3-4 su bardağı organik tam buğday unu
İç Malzeme ;
1 su bardağı balkabağı püresi
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı iri parçalanmış ceviz
- Öncelikle temizlenmiş balkabaklarını küçük bir tencereye küp şeklide doğrayın.
- Balkabaklarına az bir miktar su ekleyin ve suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen balkabaklarını çatalla ezip püre haline getirin ve soğumaya bırakın.
- İç malzeme için soğuyan balkabağı püresine tarçın ve bal ekleyerek karıştırın ve beklemeye bırakın.
- Ardından kurabiye hamurunu hazırlamak için derin bir karıştırma kabı içerisinde zeytinyağı ve yoğurdu birkaç dakika çırpın.
- Çırptığınız karışıma karbonat ve tam buğday unu ekleyerek elinize yapışmayan ve karıştırma kabından rahatça toparlayabildiğiniz bir hamur hazırlayın.
- Hazırladığınız hamuru poşete koyarak derin dondurucuda soğuyup hafifçe sertleşene kadar bekletin. Bu süre ortalama yarım saat olmakla birlikte dondurucunun ısısına göre biraz daha uzayabilir.
- Soğuyan hamurunuzu dondurucudan alın ve dikdörtgen bir şekilde açın. Bu işlemi yaparken açtığınız zemine yağlı kağıt veya şeffaf streç serebilirsiniz. Sonrasında hamuru sarmada size kolaylık sağlar.
- Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız balkabağı karışımını sürün. Balkabaklı karışımı açtığınız dikdörtgen hamurun uzun kenarının uç kısmına çok yakın sürmeyin. Karışımı kenarlara kadar sürerseniz sararken iç malzemeniz taşabilir.
- İç malzemeyi sürdükten sonra iri parçalı cevizleri hamurun üzerine serpin.
- Ardından hamuru uzun kısmından içe doğru kıvırarak sarın. Sararken zemine serdiğiniz yağlı kağıt veya şeffaf streçten yardım alın.
- Rulo haline getirdiğiniz hamuru yaklaşık bir parmak kalınlığında kesin.
- Kestiğiniz parçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-30 dakika kızarana kadar pişirin.
- Pişen kurabiyeleri fırından alın ve tel üzerinde soğumaya bırakın.
0 comments :
Yorum Gönder