Tartolet, tek kişilik üstü çoğunlukla meyve ile süslenen küçük tart, görüntüsü ile insanı gerçekten cezbediyor. Ağızda dağılan tart hamuru, krema ve meyve birlikteliğinden tartışmasız mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor. Bu harika lezzet ve görüntüyü unsuz ve şekersiz olarak hazırlama fikri bir süredir aklımdaydı. Birkaç çalışmadan sonra oldukça hoş bir lezzet yakaladığımı söyleyebilirim. Tart hamurunu hazırlarken badem, irmik ve yulaf kepeği kullanmayı tercih ettim. Alışılmışın dışında kullandığım bu malzemeler tereyağı ve pekmezle birlikte kullanınca ağızda dağılan bir yapı ve güzel bir lezzet ortaya çıktı. Krema olarak yine farklı bir dokunuş yapmak istedim ve tartoletler için irmik kullanarak muhallebi şeklinde bir krema hazırladım. Mutfakta rafine şekerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum. Bu nedenle kremayı bal ile tatlandırdım. Daha önceden balın sıcak ile temas ettiği zaman besin değerlerini yitirdiğini okumuştum. O yüzden balı muhallebiye ılıdıktan sonra eklemeye dikkat ettim ve bu şekilde istediğim tadı yakaladım. Tartoletlerin üzerini istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz. Ben bu sefer taze meyve yerine yaban mersini kurusu kullanmak istedim. Ayrıca pratik olması açısından tartoletlerin tabanlarını bir kaç gün önceden hazırlayıp kremasını servis günü ekleyebilirsiniz. Unsuz ve şekersiz tartoletleri deneyenler bir lokma aldıktan sonra tart hamuru, krema ve yaban mersinlerinin ağızda harika bir bütünlük yarattığını söylediler ve hem görüntü hem de lezzete tam not verdiler.
Malzeme Listesi
1 su bardağı kabuksuz soyulmuş badem
1 su bardağı irmik
1/2 su bardağı yulaf kepeği
100 gr. soğuk tereyağı
4 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Kreması için;
1 su bardağı yağsız süt
3 silme yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı tereyağı
1-2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için;
Kurutulmuş şekersiz yaban mersini
- Öncelikle bademleri bir parçalayıcıya koyun ve incecik olana kadar çekin.
- Parçalayıcı içerisindeki yağı çıkana kadar çektiğiniz bademlere irmik, yulaf kepeği, küp şeklinde doğranmış soğuk tereyağı ve pekmez ekleyerek çekme işlemine devam edin ve tüm malzemeyi iyice karıştırın.
- Karıştırma işlemi sonunda elinizde sıktığınızda birbirini yapışıp tutan bir harç elde edin.
- Elde ettiğiniz taban harcını yağlanmış küçük tart kalıplarına veya muffin kalıplarına yarım santim inceliğinde elinizle bastırıp sıkıştırarak yerleştirin.
- Hazırladığınız tartolet tabanlarını 170 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika hafif kızarana kadar pişirin.
- Kızarıp pişen tartolet tabanlarını soğumaya bırakın.
- Kremasını hazırlamak için küçük bir pişirme kabı içerisine süt ve irmiği koyun ve sürekli karıştırarak orta ateşte pişin.
- Göz göz kaynayıp koyulaşan muhallebiye tereyağı ve vanilya ilave edin ve altını kapatın.
- Sıcakla eriyen tereyağı ve vanilyayı muhallebiye karıştırın ve muhallebiyi soğuması için bekletin.
- Muhallebi ılıdıktan sonra istediğiniz oranda bal ilave edin ve çırpıcı ile yaklaşık 2 dakika karıştırın.
- Daha önceden hazırladığınız tartoletleri irmikli krema ile doldurun.
- Tartoletlerin üstünü kurutulmuş yaban mersini veya istediğiniz kuru veya taze meyve ile süsleyebilirsiniz.
0 comments :
Yorum Gönder