Bugüne kadar tatlı patates deneme fırsatım olmamıştı. Geçen hafta eve hediye olarak gelen tatlı patatesler sayesinde biraz araştırma yapınca vitamin ve mineral deposu olduğunu gördüm. Bulduğum bilgilerden bazılarını özetle paylaşmak istiyorum.
- Tatlı patateste kalp krizi riskini azaltmada etkili olduğu kabul edilen B6 vitamini,
- Kemik, kalp, kas ve sinirler üzerine etkili D vitamini,
- Bağ dokusu, cilt sağlığı, kalp fonksiyonlarının düzenli çalışması ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili C vitamini,
- Demir, potasyum ve magnezyum olmak üzere vücut için son derece önem taşıyan mineraller bulunmaktadır.
- Tatlı patateste bulunan şeker kana yavaşça karışmakta ve kan şekerini dengeli bir şekilde etkilemektedir.
- Tatlı patateste bulunan beta-karoten hem bağışıklık sistemini destekleyerek kansere karşı hem de yaşlanma etkilerine karşı etkili olduğu düşünülmektedir.
Tatlı patatesler haşlandıktan sonra tadına bakınca kek yapımı için ideal olduğuna karar verdim. Tatlı patatesin kestane benzeri kendine özgü bir lezzeti var. Tadını bilenler ne yazık ki her şeyde olduğu gibi eskiden çok daha tatlı olduğunu söylediler. Türk mutfağında tatlı patatesle yapılmış tarifler çok yaygın değil. Ama bir kere denedikten sonra hem besleyici özelliği hem de lezzetiyle aranan tatlar arasında olacağını düşünüyorum. Tatlı patatesli kek yumuşacık ve çok lezzetli oldu. Bundan sonra tatlı patatesle hazırlayacağım lezzetler için sabırsızlanıyorum.
Malzeme Listesi
2 adet yumurta
1/4 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı bal
1 adet büyük tatlı patates
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı muskat rendesi
1 su bardağı ve 1 yemek kaşığı tam buğday unu
1/2 su bardağı kuru üzüm
- Öncelikle tatlı patatesi haşlayın ve iyice soğumaya bırakın. Bu işlemi bir gün önceden yapabilirsiniz.
- Pişen patateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Yaklaşık bir su bardağı kadar tatlı patates rendesi çıktığını göreceksiniz.
- Diğer tarafta bir karıştırma kabı içerisinde yumurta ve zeytinyağını iki dakika kadar çırpın.
- Ardından balı ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Tüm malzeme karışınca tatlı patatesleri ilave edin ve iyice karıştırın.
- En son kuru malzemelerin tamamını ekleyerek bir kek hamuru elde edin.
- Elde ettiğiniz kek hamuruna kuru üzümleri ekleyerek spatula ile kısa süre karıştırın.
- Kek hamurunu iyice yağlanmış bir fırın kabına dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dakika pişirin.
- Kekin pişme sırasında çok kabarmasını beklemeyin.
- Kürdan testi ile pişme kontrolü yapın ve pişen keki fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Ellerine sağlık,gerçekten harikaydı
YanıtlaSilAfiyet olsun.
YanıtlaSil