Uzun zamandan beri yapmayı istediğim tarifi sonunda deneme fırsatını
yakaladım. Bu tarifi ilk gördüğümde " siyah fasulye " hakkında daha önce
bilgi sahibi değildim. Unsuz ve şekersiz tariflerden olduğu için hoşuma
gitmişti. Biraz araştırma yapınca siyah fasulyesinin bitkisel besinler
içerisinde besleyici içeriği yüksek, sağlıklı ve faydalı olduğunu
öğrendim. Elde ettiğim bilgileri paylaşmak isterim.
Siyah fasulye içeriğinde bol miktarda protein, lif, nişasta, A vitamini, B1, B2, B3 , B6, B9 vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve ayrıca iyi kalsiyum kaynağı olan, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko barındırmaktadır.
Siyah Fasulye tüketimi kalp hastalığı riskini azaltır. İçerdiği bitkisel protein sayesinde, sindirim sisteminde yavaş hareket eder, kandaki şeker oranını dengede tutar ve tokluk hissi verir. Kolon kanseri riskini düşürür. Vücuttaki demir ve kalsiyum uygun düzeyde korunur.
Malzeme Listesi
110 gr. bitter çikolata
200 gr. tereyağ
2 su bardağı haşlanmış siyah fasulye
1 su bardağı kırık ceviz
1 yemek kaşığı granül kahve
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı vanilya özü
4 yumurta
300 gr agave şurubu
Siyah fasulye içeriğinde bol miktarda protein, lif, nişasta, A vitamini, B1, B2, B3 , B6, B9 vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve ayrıca iyi kalsiyum kaynağı olan, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko barındırmaktadır.
Siyah Fasulye tüketimi kalp hastalığı riskini azaltır. İçerdiği bitkisel protein sayesinde, sindirim sisteminde yavaş hareket eder, kandaki şeker oranını dengede tutar ve tokluk hissi verir. Kolon kanseri riskini düşürür. Vücuttaki demir ve kalsiyum uygun düzeyde korunur.
Malzeme Listesi
110 gr. bitter çikolata
200 gr. tereyağ
2 su bardağı haşlanmış siyah fasulye
1 su bardağı kırık ceviz
1 yemek kaşığı granül kahve
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı vanilya özü
4 yumurta
300 gr agave şurubu
- Öncelikle fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün fasulyeleri bol su ile siyah suyu gidene kadar yıkayın. Yıkadığınız fasulyeleri suda haşlayın. İyice haşlanan fasulyeleri süzün ve ihtiyacınız olan 2 su bardağını soğumaya bırakın. Fasulyeleri bir gün önceden haşlamak keki hazırlarken daha pratik oluyor.
- Ayrı bir yerde tereyağı ve çikolatayı eritin ve ılımasını bekleyin.
- Siyah fasulyeleri mutfak robotuna alın. Kırık cevizin yarısı, vanilya ve birkaç kaşık erimiş çikolata karışımından ilave edip hepsini püre haline getirin.
- Kalan erimiş çikolata ve tereyağ karışımına granül kahve, kalan kırık ceviz ve tuz ilave edin.
- Çırpma kabında yumurtaları yaklaşık bir dakika kadar çırpın. Çırptığınız yumurtalara agave şurubu ilave edin ve bir süre daha çırpın.
- Püre haline getirdiğiniz fasulyeli karışıma ayırdığınız çikolata ve tereyağlı karışımı ilave edin ve karıştırın.
- Çırptığınız yumurta karışımından yarım bardak ayırın. Kalanını fasulyeli karışıma ekleyin ve karıştırın.
- Hazırladığınız karışımı yağlanmış 24x35 cm. dikdörtgen fırın kabına dökün.
- Ayırdığınız yarım bardak yumurtalı karışımı biraz çırpıp kekinizin üstüne damlatarak serpiştirin. Daha sonra bir kürdan yardımı ile şekillendirin.
- Kekinizi önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Kürdan testi ile kontrol edin ve kürdan temiz çıktığı zaman fırından alın.
- Arzunuza göre ister ılık isterseniz soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Islak browni olduğu için servis sırasında dondurma oldukça yakışıyor.
0 comments :
Yorum Gönder