Son dönemde diyetlerde ve sağlıklı beslenme programlarında yulaf ve
yulaf kepeğinin sık olarak kullanılması bende daha ayrıntılı bilgi
toplama ihtiyacı doğurdu. Ulaştığım bazı bilgileri de paylaşmak isterim.
Dünya
sağlık örgütü, yulaftaki proteinin süt, et, yumurta kadar önemli ve
soya fasulyesindeki protein ile eş değer olduğunu bildirmektedir. Yulaf
kepeği ise; yulaf tanesini saran kabuk kısmıdır. Yulafın öğütülmüş hali
değildir. Yulafın tamamını incelediğimizde, protein, lif, demir ve
vitamin içeriğinin büyük bir bölümünün kabuğunda olduğunu görüyoruz.
Yani yulaf kepeği ile, yulaftan almak istediklerimizin çoğunu alırken
karbonhidrat ve yağ oranını azaltmış oluruz. Besin değeri açısından
incelediğimizde ise, demir, manganez, çinko gibi mineraller, E vitamini,
tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminlerini
içermektedir. Yulaf kepeğinin diğer faydaları arasında tokluk hissi
vermesi, kan şekerini düzenlemesi, sindirim sistemini çalıştırması ve
kollestrolü düşürmesi geliyor.
Yulaf ezmesi, yulaf kepeği ve
buğday ruşeymini tereyağı ile buluşturunca diğer bisküvileri hiç de
aratmayacak bir lezzet ortaya çıktı. Çocuklar da bu lezzeti hiç ayırt
etmeden hakkını verdiler.
Malzeme Listesi
100 gr. yumuşak tereyağı
50 gr. esmer şeker
70 gr.yulaf ezmesi
70 gr. yulaf kepeği
70 gr. buğday ruşeymi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı süt
- Tüm malzemeleri karıştırarak kurabiye hamuru yapın.
- Hamuru toparlamakta zorlanırsanız 1-2 kaşık sütü azar azar ilave ederek istenen kıvamı ayarlayabilirsiniz.
- Hazırladığınız hamuru yarım santim kalınlığında açın. Hamuru iki streç arasına koyup bu şekilde açabilirsiniz.
- Açtığınız hamuru kalıpla şekillendirin. Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 15 dakika pişirin.
- Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekeri veya erimiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.
0 comments :
Yorum Gönder